25/6/12

Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6/2012
Ένταση και μικροεπεισόδια στο Gay Pride
Με παρέλαση και συναυλία ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) με στόχο την προβολή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ατόμων.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ σε κάποια στιγμή σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν ομάδα ατόμων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εκτόξευσε αβγά και φώναξε συνθήματα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διοργάνωση.
Τελικά με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η ένταση εκτονώθηκε και στη συνέχεια εκατοντάδες άτομα παρήλασαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πολύχρωμες σημαίες, πανό με συνθήματα και υπό τους ήχους τυμπάνων.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων του Σαββάτου ήταν ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκαν περίπτερα και εκπρόσωποι οργανώσεων διένειμαν έντυπα, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
«Η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη συντηρητική και φοβική, για να αντιμετωπίσει τις διαφορετικότητες. Η δική μας δημαρχία θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και στηρίζει κάθε κίνηση η οποία αναδεικνύει τις διαφορετικότητες. Σεβόμαστε και προβάλλουμε κάθε προσπάθεια διαφορετικότητας στην πόλη», είπε ο δήμαρχος στην ομιλία του.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Άνθιμου
Βανδαλισμοί στα περίπτερα του φεστιβάλ με πληθώρα συνθημάτων κατά των ομοφυλόφιλων αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, με τους χρήστες των σόσιαλ μίντια να τα αποδίδουν στην οργισμένη αντίδραση του μητροπολίτη Άνθιμου εναντίον των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ. Ο κ. Άνθιμος είχε μιλήσει για «γεγονός απαράδεκτο για τα ήθη και τα έθιμα της πόλης», κάτι στο οποίο αντέδρασαν με σκληρές ανακοινώσεις τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. «Οι μισαλλόδοξες, αναχρονιστικές και ρατσιστικές θέσεις της μητρόπολης είναι από καιρό γνωστές στην πόλη. Όταν όμως φτάνει να ζητά την αντίδραση ‘αγανακτισμένων’ νέων ενάντια στη διοργάνωση, τότε η κάλυψη -οριακά προτροπή- σε τραμπούκικες και φασιστικές επιθέσεις είναι παραπάνω από προφανής», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως «βαρύτατες θεωρούμε ότι είναι οι ευθύνες όσων είχαν προαναγγείλει τα επεισόδια αυτά και ζητούμε από τις δικαστικές αρχές να επέμβουν, καλώντας το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να παραδώσει όσα στοιχεία γνωρίζει σχετικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: